Bedste Nybegynder Fiskestang: Få lystfiskerens hjælp til nybegynder fiskestang

Bedste Nybegynder Fiskestang: Få lystfiskerens hjælp til nybegynder fiskestang

🥇Dagens tilbud på fiskestang

"3 generation af de populære Hard Core spinnestænger fra Ron Thompson. De er bygget på 2-delte robust carbon komposit klinge med massiv spids i glasfiber for ekstra styrke. Designet med klassisk..."

299 kr.
649 kr.

Er du nybegynder indenfor fiskeri eller har du måske aldrig haft en fiskestang i hænderne? I så fald kan det være noget af en jungle at skulle finde hoved og hale i. Udvalget af fiskegrej er enormt og det samme gælder for fiskestænger. Jeg har for kort tid siden skulle hjælpe min søster over telefonen med og finde den bedste nybegynder fiskestang til hendes søn. Vi kom i mål og han er i dag den lykkelige ejer af en Abu Garcia fiskestang!

I denne artikel vil jeg endnu engang tage udgangspunkt i den case, at skulle finde den bedste fiskestang til en nybegynder.

Helt kort handler det om at vælge en stang der matcher ens ønsker til fiskeriform. Skal man fiske i en sø, på havet, fra kysten, i en put & take sø eller noget helt andet. Det er afgørende for valget af fiskestang. Der er f.eks. stor forskel på en spinnestang, fluestang og ikke mindst en havstang. Herudover bør man overveje om man vil skal pirke eller kaste.

  • Hvor skal du fiske? Sø, hav, kyst, put & take eller måske noget helt andet?
  • Skal du pirke, kaste, mede eller noget helt fjerde?

Jeg vil i min guide til valg af den bedste nybegynder fiskestang nedenfor gå i dybden med de enkelte punkter og forhåbentlig også kunne assistere dig i og vælge den perfekte fiskestang til nybegynderen.

Hvilken fiskestang skal jeg vælge?

Skal du bruge en fiskestang til et barn vil jeg til hver en tid anbefale en kortere model der måske også prismæssigt ligger fornuftigt. Selvom barnet uden tvivl vil passe godt på sin flotte fiskestang kan det jo ske, at den ligger på jorden og der trædes på et øje og det knækker af. Så vil det næsten være synd og have udstyret sin barn med en fiskestang til flere tusind kroner.

Til voksne ville jeg vælge en fiskestang der var ens egen højde +20-40 cm oveni. Den mest almindelig længde og formentlig også den mest prisstærke qua den større efterspørgsel vil være en fiskestang på 7-9 fod. Det svarer til ca. 210-270 cm. Dette er en god all-around fiskestang til nybegynderen, men bestemt også den øvede. Så vælger man en fiskestang i det længde interval vil man ikke ‘vokse ud af den’ lige foreløbig. Længden er ligeså ideel til øvelse af præcisionskast.

  • Vælg en prisstærk fiskestang til barnet der er nybegynder
  • Længden på fiskestangen bør være egen højde + 20-40 cm
  • Vælg om muligt en stang i længde intervallet 7-9 fod, 210-270 cm

Vigtig viden om fiskestangen

Ligemeget om man leder efter den bedste fiskestang til en nybegynder eller måske sig selv er der et par vigtige ting man bør vide om en fiskestang. Har man overvejet og måske taget stilling til dem hver især vil ens fisketur blive ekstra god. Hold øje med:

  • Fiskestangens kastevægt
  • Fiskestangens aktion

Kastevægt

Stangens kastevægt er ofte oplyst med maks gram man bør anvende ved kast. Får man først et god svirp i stangen og kastes line og agn mod vandet vil denne action akkumulere ekstra vægt. Her er det gram der betyder noget. Selv få kram over en fiskestangs maks kastevægt kan afgøre om stangen holder til kastet eller ej.

Man bør derfor ikke montere et ekstra tykt blink på 50 gram hvis selve fiskestangen har en maks vægt på måske 15-30 gram. Man risikerer at stangen slår splinter inden i, svækkes og i værste fald knækker.

Man vil opleve det stik modsatte scenarie hvis man sætter en for lille spinner eller blink på en fiskestang med en maks kastevægt i den højere ende. Så vil agnen ikke være ‘tung nok’ til at kunne give det ideelle svirp og dermed bringe agnen ud i søen.

  • Maks kastevægt skal overholdes
  • En for tung agn ift. stangens maks kastevægt kan ødelægge den
  • En for let agn ift. stangens maks kastevægt giver ikke et optimalt svirp og kast
  • Vælg om muligt en fiskestang til nybegynderen ud fra agn størrelsen der skal anvendes

Aktionen

Man taler overordnet set om tre forskellige typer af aktion når vi taler om fiskestænger:

  • Progressiv aktion
  • Helaktion
  • Topaktion

Stangens aktion fortæller noget om hvor hurtig og hvor voldsomt man skal udføre sit kast og svirp.

  • En langsom aktion betyder rolige kast
  • En hurtig aktion betyder kraftfulde kast

Fiskestang med progressiv aktion

En progressiv aktion betyder at jo mere vægt man har på sin fiskestang, des mere vil den bøje. Så ved lav vægtpåvirkning vil den kun bukke i toppen og ved høj vægtpåvirkning vil hele stangen tilføjre kraft til kastet.

  • Ved kast bøjer stangen sig alt efter agnvægt
  • Lav agnvægt giver buk i toppen
  • Høj agnvægt giver buk i hele stangen

Fiskestang med helaktion

Termen helaktion er måske indlysende, men det betyder, at hele stangen bøjer og tilfører kraft til ens kast.

  • Ved kast er hele stangen i bevægelse
  • En fiskestang med helaktion er ‘langsommere’ end en stang med f.eks. topaktion
  • En stang med helaktion tager lidt længere om at komme returt til udgangpsunkt før kastet blev begyndt

Fiskestang med topaktion

Topaktion betyder naturligvis, at det kun er spidsen af stangen der kommer i bevægelse ved kast. En stang med topaktion er væsentlig hurtigere end en model med med progressiv- eller helaktion.

  • Ved kast er spidsen af stangen i bevægelse
  • God til små og hurtige svirp på f.eks. mindre søer eller til præcisionskast

Derfor kan du overveje et fiskestang sæt (stang + hjul)

At finde den bedste fiskestang til nybegynderen kunne starte ved udforskning af mulige fiskestang sæt hvor man får både fiskehjul og stang med. Vælger man et fiskestang sæt vil man med garanti få et sæt der er afstemt når det kommer til stangens længde og hjulets slidstyrke. Så er der ingen undskyldninger for ikke og fange den helt store fisk og slå den garvede lystfisker!

At komme i gang med fiskeri eller forære en man har nær denne spændende nye verden hverken behøver eller skal koste en bondegård. Kan man finde en fiskestang + hjul kombo er mang langt.

  • Overvej en kombo af fiskestang + hjul
  • Ha’ for øje at en nybegynder fiskestang hverken behøver eller skal koste en bondegård

Hvordan bruger man en fiskestang?

Det er et spørgsmål jeg har svaret på en del gange gennem tiden. Måske fordi min egen teknik er speciel, jeg kaster flot eller måske blot fordi jeg fanger ekstra mange fisk? (red. lystfiskerhistorie alert!)

Hvordan man bruger en fiskestang afhænger bl.a. af hvilken fiskestang man har købt. Der findes nok ligeså mange brugsmetoder som der findes fiskestænger. Måske. Jeg vil nedenfor give et indblik i de forskellige typer af fiskeri. Måske denne gennemgang også kan bidrage til målet om, at finde den bedste nybegynder fiskestang til en du vil glæde med denne fagre nye verden; lystfiskeri!

Saltvandsfiskeri teknik (havfiskeri)

Havfiskeri kan udøves i alle danske farvande. Her er vi jo i den heldige situation, at vi er omgivet af hav:

  • Kattegat
  • Nordsøen
  • Østersøen
  • Bælterne mellem landsdelene

Udover de åbenlyse steder til saltvandsfiskeri kommer ligeså alle vores fjorde der snor sig gennem landet. At finde en god fiskestang til saltvandsfiskeri er ikke spor svært:

  • Pirkefiskeri - find en kort kraftig fiskestang med det bedste multihjul
  • Kastefiskeri - find en længere fiskestang med progressiv eller helaktion

Af teknikker til saltvandsfiskeri findes der overordnet to af slagsen - pirkefiskeri og kastefiskeri:

Kastefiskeri

Den nok mest almindelige fisketeknik er kastefiskeri. Det er teknikken hvor man ofte står på land og kaster ud i vandet med f.eks. en spinner, blink eller lignende fiskeudstyr. Kastefiskeri har sin popularitet i tilgængeligheden. Forstået på den måde, at fiskemetoden kan udføres de fleste steder. Det er ligeså en simpel metode:

  1. Påsæt agn ( blink, wobler, spinner o.l. )
  2. Brug fiskestangen som katapult og slyng fiskelinen ud i vandet
  3. Øvelse gør mester og er man dygtig til at kaste ud er det yderst fordelagtigt

Du kan eventuelt gå på YouTube og finde nogle gode videoer med kastefiskeri og aflure de teknikker der her anvendes. Der er ingen tvivl om, at aktivt fiskeri såsom kastefiskeri er en givtig fiskemetode i længden. Det er måske også mere actionpræget for en nybegynder.

Kastefiskeri er lidt ligesom fluefiskeri. Det kræver præcision. Der findes et par forskellige metoder at kaste linen ud i vandet:

  1. Grib fiskestangen i din naturlige hånd til skrivning og hold den foran dig
  2. Slå bøjlen over så linen kunne løbe - placér fingeren på spolen - hold fast
  3. Læg fiskestangen over skulderen
  4. Sving fiskestangen diagonalt fremad, samtidig med, at du giver slip på linen
  5. Lad agn og line flyve i luften og vent til de rammer vandet
  6. Slå bøjlen over så der igen er træk på spolen
  7. Alt efter agnen kan du vente et øjeblik så den falder til den rigtige dybde - herefter ruller du ind igen

Pirkefiskeri

Denne type af fiskeri foregår typisk fra en fiskekutter eller anden båd. Man sænker sin agn ( pirk ) ned i det dybe vand - hvorefter man rykker i stangen så det får pirken til at ‘danse på havbunden’. Man kan næsten forestille sig det.

Metoden tiltrækker bl.a. torsk. Til pirkefiskeri vil jeg anbefale enten et havhjul eller et multihjul. Begge vil være gode valg til denne fiskeform. Fiskestangen skal gerne være kort og mindre fleksibel. Herfra er pirkefiskeri forholdsvis simpelt og ligetil selv for en nybegynder:

  • Sæt tommelfingeren på spolen
  • Slå udløb til - lad agn og line løbe til bunds
  • Slå udløb fra - lad agn ‘danske på havbunden

Ferskvandsfiskeri teknik (Søer, floder, vandløb, åer o.l.)

I Danmark har vi mange søer, floder, vandløb og åer godt fordelt udover hele landet. Der derfor rig med mulighed for at finde sig et yndlingssted hvor ferskvandsfiskeri kan udøves. Det er bl.a. i ferskvand, at man kan fange både en aborre, gedde, skalle o.l. ferskvandsfisk. Har man set sig lun på at fiske i ferskvand vil jeg til hver en tid anbefale brug af flådfiskeri, kastefiskeri eller fluefiskeri.

Flådfiskeri

Flådfiskeri er en helt klassiske måde og fiske på i f.eks. en sø. Det er ligeså nok en af de mest afslappende metoder hvis man blot ønsker og slå benene op og nyde naturen. Man kaster sin line med fiskekrog, flåd og madding ud i søen, og venter herefter blot på at flåddet går under og der er bid.

  • Flådfiskeri er passiv fiskeri
  • Man skal bruge; fiskekrog, flåd og madding (orm, melboller etc.)

Kastfiskeri

I sektionen omkring saltvandsfiskeri var jeg ligeså omkring kastefiskeri. Fremgangsmåden er nogenlunde den samme uanset om man er til havs eller ved ferskvand. Forskellen ligger dog i hvilke blink, jigs og jerkbait man anvender.

  • Kastefiskeri er aktiv fiskeri
  • Kastefiskeri i salt- og ferskvand minder om hinanden
  • Blink, jigs og jerkbait adskiller sig dog fra kastefiskeri til havs

Fluefiskeri

Fluefiskeri er en fiskeform der kræver stor præcision og teknik. Der er ingen tvivl om, at det formentlig er den mest elegante form. Det handler om og finde et sted med god plads omkring sig - specielt hvis man er nybegynder. Er man øvet vil et træ hist og pist ikke gøre den store forskel. Man kan eventuelt øve sig på en græsplæne uden krog for enden, men blot en blue. Teknikken bag fluefiskeri kan nogenlunde beskrives sådan her:

  • Rul fiskeline svarende til ca. 3-4 gange længden på din fluestang ud og læg den ved siden af dig
  • Vær’ obs på eventuelle fuglereder - linen skal være uden disse
  • Løft din fluestang i vejret og lad linen følge trop med et par hurtige pisk i luften
  • Når du fornemmer at linen ligger godt i luften - laver du et pisk i ‘modsatte’ bevægelse og lader dermed linen flyve i luften over dit hoved
  • Udse dig fiskestedet og ‘ram lige her’ - det er sværere end det lyder på skrift…

Fluefiskeri er en fiskeform med behov for stor præcision og teknik. Det er måske ikke nybegynderen man skal forære en fluestang. Dog har jeg også set nogen der bare havde teknikken i sig uden så meget snak. Måske ‘din’ nybegynder har flair for fluefiskeri? Er interessen der er han/hun jo godt på vej allerede!

  • Elegant fiskeform med krav om stor præcision og teknik

Nybegynder med ny fiskestang? Det skal du vide

Man ser fiskeri ved kyster, søer o.l. i stortset hele Danmark og det ser så legende let ud. Der gælder dog en række love og regler for netop fiskeri. Vidste du, at et fisketegn er obligatorisk i Danmark? Reglerne er gældende uanset fiskested. Det er kun private put & take områder hvor disse (ofte) ikke vil have betydning. Man skal:

  • Man skal have indløst fisketegn
  • Kende mindstemål for den fisk man fanger
  • Man skal kende sin fiskekalender - fredningstider m.m.

Fisketegn

Det er lovpligtigt at indløse fisketegn hvis man skal fiske i det danske land. Det er derfor vigtigt, at man indløser det FØR man påbegynder fiskeriet. Er man først gået i gang og kommer der en kontrol forbi - så klapper fælden. Og det er dyrt ikke at have indløst fisketegnet. Nej, man kan ikke indløse det når de først står der.

Man kan købe fisketegn for én dag, én uge samt for et helt år. Priserne er:

  • 40 kr. for en dag
  • 130 kr. for en uge
  • 185 kr. for et år

Så hvis man gerne vil fiske mere end et par gange om året kan et fisketegn for et helt år godt betale sig. Det er Fiskeristyrelsen der får gavn af pengene fra indløste fisketegn. Fiskeristyrelsens arbejde består blandt andet i, at sikre en god fiskebestand i det danske land. Herudover går der penge til forskning indenfor området.

Hvis man skal gøre det op i kroner og ører vil et fisketegn hurtigt være tjent hjem sammenholdt med din mulighed for og fange mad til bordet. Fisk smager jo fantastisk!

  • Man skal indløse fisketegn hvis man vil fiske i Danmark
  • Kun private put & take søer er undtaget

Mindstemål og fredningsperioder

Mindstemål og fredningsperioder for fisk er et emne man bør læse op på inden man hiver sin fisk med hjem.

Mindstemål på fisk

Det betyder i bund og grund, at har en fisk ikke et mindstemål på X cm må man ikke tage den med hjem. Så skal den genudsættes, så forsvarligt og forsigtigt som muligt. Man kan læse mere om aktuelle mindstemål på Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Fredningsperioder for fisk

Fisk har også ofte en fredningsperiode. Det er en periode hvori man hverken må fange eller hjemtage fisk af en given art. Fiskeristyrelsens hjemmeside indeholder aktuelle informationer omkring fredningsperioder på de forskellige fiskearter.

En fiskearts fredningsperiode ligger som ofte der hvor fiske gyder da man vil sikre en fornuftig bestand fremadrettet.

Man bør lige så være opmærksom på, at der findes fiskearter der er totalfredet. Fisker man efter en fiskeart, men får en fredet med op ved en fejl bør man på forsvarlig og forsigtig vis genudsætte den hurtigst muligt.

Knæk og bræk

Bedøm denne artikel
166 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 30. april 2020.