Bedste Multihjul: Læs lystfiskerens guide til multihjul

Bedste Multihjul: Læs lystfiskerens guide til multihjul

🥇Dagens tilbud på multihjul

"Prisvenligt multiplikatorhjul med lineføre til havfiskeri. Produceret med hjulhus i grafit, 1 kugleleje og knarre – et fint hjul til begynderen eller fiskeren der ikke kommer på havet så..."

399 kr.
499 kr.

Et multihjul er ofte anvendt i forbindelse med kutterfiskeri eller lignende hvor man fisker ‘lige ned’. Et multihjul er dog godt til mange andre formål end blot at pirke. I USA er netop denne type af fiskehjul langt mere almindeligt. Det bliver brugt i langt flere situationer end vi gør herhjemme i Danmark. Jeg vil i den her artikel inspirere dig til valg af det bedste multihjul samt give et indblik i brugsmuligheder.

Sådan bruger man et multihjul

Modsat et traditionelt fastspolehjul, fluehjul, havkastehjul o.l. er det utroligt, at man ved brug af et multihjul altid har sin tommelfinger placeret på linen. Ideelt set bør man finde sig et godt tag på hjulet så tommelfingeren aldrig viger fra sin vigtige placering. Glemmer man grebet vil ens fiskeline kunne filtre når agnen rammer bunden og fiskelinen stopper med og løbe ud. Det vil give et ryk i linen, hjulet løber fortsat og vupti står man med et værre udfiltring arbejde - det bør man undgå. Tommelfinger på linen, altid!

  • Grib stangen med multihjul så det vender op af
  • Sæt tommelfingeren på linen - hold den der, altid
  • Åben op for løb med den anden hånd
  • Afvent at agnen rammer bunden - husk tommelfingeren
  • Agnen rammer bunden - slå udløb fra - du klar til og fiske

Man kan f.eks. overveje et multihjul med kastesystem. Disse vil ikke have samme tilbøjelighed til og filtre hvis man glemmer sit greb på tromlen.

Sådan finder du det bedste multihjul

Jeg har selv i skrivende stund tre multihjul i mit fiskegrej: et Abu Garcia Multihjul Ambassadeur 7000C fra Abu Garcia, et Okuma Multihjul Classic Pro PXD fra Okuma samt et Penn Multihjul Fathom II Star Drag fra Pen. Prismæssigt svinger min ‘samling’ en lille smule, men jeg har altid lagt større vægt på funktion end prisen. Jeg vil selvfølgelig også gerne have den gode pris og det bedste tilbud på fiskegrej, men jeg vægter også valg af f.eks. det bedste multihjul højt i det regnestykke.

Først og fremmest bør man overveje til hvilket formål multihjulet skal anvendes. Hertil kommer afvejelse af funktionalitet og budget. De bedste bremsesystemer koster uden tvivl mere end de klassiske bremsesystemer eftersom de er mere avancerede. Man kan man slippe afsted med et godt bremsesystem til en god pris er det ‘dit match’. Herudover kommer selvfølgelig dit greb på hjulet. Størrelsen på brugeres hænger sammenholdt med hjulet har også en betydning.

  • Hvor skal multihjulet anvendes?
  • Hvilke funktioner er vigtige?
  • Hvad er dit budget?
  • Har du et godt greb om hjulet?
  • Har fiskehjulet den rigtige størrelse ift. dine hænder?

Jeg vil i teksten nedenfor forsøge og få guidet dig til det bedste multihjul for netop dig, men jeg vil altid anbefale - specielt lige når det kommer til fiskehjul, at man går i en fiskebutik og ser på mulighederne. Køber du et fiskehjul online bør du sikre dig, at du har tiden til og pakke det ud inden de 14 dages returret er gået. Et for stort fiskehjul til en mindre hånd vil aldrig gå, vice versa.

Hvad er et multihjul?

Et multihjul går også under navnet havhjul, men da dette navn også ofte dækker over havkastehjul i en fiskebutik holder jeg mig til multihjul. Det er dog det samme.

Det specielle med multihjul er, at man monterer og holder det ‘op ad’ på sin fiskestang. Selve fiskelinen spoler dermed vandret ud fra fiskehjulet, hvor man med et traditionelt fastspolehjul har en fiskesnor der spoles lodret ud. Teknikken er noget anderledes, men alt efter smag og behag kan man formentlig finde en god teknik der gør det mere afslappet.

Denne type af hjul kan også ofte have plads til en god mængde fiskeline, som er nødvendigt når man dyrker havfiskeri, særligt til at pirke. Er man på tur med fiskekutter vil man også opleve at 9 ud af 10 anvender et multihjul / havhjul. På kastesiden anvendes der måske havkastehjul, men det primære og foretrukne hjul til havfiskeri er multihjulet.

  • Multihjul monteres ‘op ad’
  • Fiskelinen spoles vandret ud
  • Det kan opbevare mere fiskeline
  • Multihjul er det foretrukne valg til havfiskeri

Kan man kaste med et multihjul?

Ja, man kan kaste med de fleste multihjul. Det kræver, ligesom med så meget andet øvelse, øvelse, øvelse. For nybegynderen vil jeg dog ikke anbefale et multihjul hvis ønsket og behovet er at kunne kaste agnen ud. Udstyrer du en uerfaren fisker med et multihjul og beder dem kaste, vil jeg vove den påstand, at det ofte ender ud i en fuglerede af fiskeline. Så hellere gå med et klassisk fiskehjul.

Teknikken, hvis man ønsker og kaste med multihjul - skal være spot on:

  • Tommelfingeren må ikke vige fra sin plads på spolen
  • Kast ikke ‘over hovedet’, men fra højre/venstre
  • Hold tommelfingeren på spolen indtil kastet er gennemført og agnen rammer bunden
  • Slå udløb fra - du har nu gennemført et kast med multihjul!

I USA er det, som nævnte tidligere i artiklen, et langt mere almindeligt syn med multihjul. Herhjemme anvender vi dem primært til havfiskeri, men over there er denne type af hjul langt mere udbredt. ‘Bass-fishing’ er en af de fiskeformer hvor multihjul er lige så almindelige for amerikanerne, som det vil være for os danskere på en kutter.

Multihjul til fiskeri - teknikken bag kast og hjul

Min lille punkt guide til kast med multihjul i ovenstående afsnit var noget simplificeret. Ønsker du lidt mere viden omkring teknikken bag et multihjul og hvordan du kan skabe de bedste forudsætninger for perfekte kast gang - hver gang? Så læs med her!

Jeg elsker selv teknik i alle afskygninger hvorfor det for jeg selv har været helt naturligt og gå i dybden med teknikken bag multihjul. Kender og forstår man denne vil man kunne gang på gang få gode kast uden fuglereder.

Det typiske multihjul giver mulighed for tre indstillinger der hver især kan gøre en stor forskel på det endelig udfald af dit kast. De tre bremser er vigtige:

  • Spolespænderen / overløbsbremsen
  • Magnetbremsen / centrifugalbremsen
  • Stjernebremsen

Spolespænderen / overløbsbremsen

Bremsen er typisk placeret midt på hjulet ved siden af håndtaget. Man kan kende den ved dens form, som typisk minder om en rund knap, som der kan drejes og justeres på.

Denne bremse er afgørende for hastigheden af udløbet. Jo tungere agn des mere bør denne strammes. Formålet med denne er, at få justere udløbet så agnen ikke har for meget fart på når den løber ud og dermed øger risikoen for fuglerede i hjulet.

  • Afgør hastigheden på udløbet
  • Jo tungere agn des mere skal den strammes

Magnetbremsen / centrifugalbremsen

Har du et højreorienteret multihjul vil denne bremse ofte være en rund knap placeret på venstre side. Har du et venstreorienteret multihjul vil den selvsagt være og finde på højre side. Denne runde knap er mindre end spolespænderen / overløbsbremsen.

Denne bremse bør justeres alt efter ens kastestil. Har du først fundet ‘din indstilling’ behøver du formentlig ikke og indstille på den igen senere hen.

Jeg vil anbefale at man indstiller denne bremse således at ens agn falder meget langsomt når der gives løsline. Med tiden opnår man en bedre føling med multihjul og dets bremser - så kan man løsne denne lidt igen.

  • Justeres til din kastestil
  • Når den først er indstillet behøver man ikke gøre det igen

Stjernebremse

Denne bremse finder man typisk mellem håndtaget og hjulets krop. Ofte er det et hjul / rat, som man kan dreje på. Husk at holde fast på selve håndtaget da det vil dreje med når stjernebremsen justeres.

Denne bremse bruges til og indstille hvor meget udløb du tillader når du kæmper med en fisk. Sagt på en anden måde er det dit multihjuls modstand på spolen. Den perfekte indstilling af stjernebremsen er når fisken præcis får det udløb der er behov for. Det handler om altid og have en stram fiskeline. Senere i fangsten bør man gøre modstanden på spolen strammere og dermed minimere udløbet. Det er en fornemmelse man skal lære.

  • Stjernebremsen justerer mostand på spolen
  • Juster efter fangstens forløb - løs i starten, strammere til slut
  • Ens fiskeline bør altid være stram

Multihjul teknik

Alle lystfiskere udvikler nok med tiden deres egen teknik ift. greb om multihjul, fiskestang, bremser osv. Der er et hav af parametre der kan justeres på. Det handler i bund og grund om at finde en teknik der får ens arm til og slappe af når der blot pirkes, men samtidig en der hurtigt kan skiftes over i retning af ‘nu skal der hives ind’.

Jeg vil derfor tage udgangspunkt i en multihjul teknik for nybegyndere:

  1. Hold altid tommelfingeren med et let tryk på spolen når du kaster eller har udløb
  2. Alt efter orientering på multihjul bør du holde det i den pågældende hånd
  3. Husk tommelfingeren på spolen og undgå fuglerede
  4. Når agnen rammer bunden slår du udløb fra og begynder at fiske

Fordele og ulemper ved et multihjul

Multihjul eller ej - en diskussion der måske ikke kan sættes på streger under. Det er nok lidt en religion om man er til det eller ej. Jeg selv sætter stor pris på multihjul når jeg er gør mig i havfiskeri. Jeg har dog kun meget få gange anvendt det når jeg har fisket i sø.

Jeg vil nedenfor liste et par fordele og ulemper ved multihjul så du selv kan træffe din beslutning:

Fordele ved multihjul

  • Stor kapacitet til fiskeline
  • Ofte bedre kvalitet og holdbarhed
  • God og nem mulighed for justering af modstand på spolen
  • Med øvelse er der mulighed for kast med multihjul

Ulemper ved multihjul

  • For en nybegynder er det svært at udføre kast med multihjul
  • Glemmer man tommelfingeren på spolen får man fuglerede
  • Svær læringskurve

Investerer du i et hjul og får vejledning til valg af det bedste multihjul for netop dig handler det nok mere om, at man tager sig tiden til og lære det at kende. Det tager tid at lære, men når man først har lært teknikken bag multihjul og har oplevet mulighederne, vil det måske kunne blive det foretrukne valg. Skal man på fisketur med en nybegynder skal man forberede sig på hyppig fuglerede indtil din teknik har smittet af på denne. Øvelse gør mester.

Hvilket multihjul skal jeg vælge?

Spoler jeg helt tilbage til det oprindelige formål med denne artikel om multihjul, vil jeg igen lægge vægt på, at en kombination af dine besvarelser af: Hvor skal der fiskes? Hvad er dit budget? Hvem skal fiske? - vil give dig svaret. At sige hvilket valg der vil være det bedste multihjul for netop dig kan være svært.

Gå på opdagelse her i vores store udvalg af multihjul, besøg din lokale fiskebutik eller spørg venner og bekendte der ligeså har en passion for lystfiskeri. Jeg har selv gennem tiden hjulpet mange venner, kolleger og familiemedlemmer med valg af fiskegrej. Jeg er også en stor passion for emnet!

Knæk og bræk

FAQ - ofte stillede spørgsmål om multihjul

Det bedste multihjul til dig vil være et matcher dit greb og budget. For den passionerede lystfisker vil bremserne på multihjulet ligeså have en stor betydning.

Et multihjul er godt til havfiskeri, men kan også anvendes til andre former for fiskeri. Læs eventuelt en guide der gør dig klogere på mulighederne.

Ja. Man kan sagtens kaste med et multihjul. Det kræver lidt mere teknik end med et traditionelt fiskehjul, men det kan lade sig gøre. Læs en guide til hvordan.

Et multihjul virker, som udgangspunkt - på samme måde, som et klassisk fiskehjul. Man skal dog huske og have tommelfingeren på spolen for og undgå en fuglerede af fiskeline ved udløb.

  • Placer din tommelfinger på spolen
  • Slå udløb til og lad agnen gå til bunds
  • Slå udløb fra og fisk

Et multihjul er et fiskehjul der f.eks. kan anvendes til havfiskeri.

Bedøm denne artikel
178 stemmer, gennemsnit 4.7 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 29. april 2020.