Endegrej til Fiskestang: Læs lystfiskerens guide til det bedste endegrej

Endegrej er enhver lystfiskers endeløse hobby. Vi kan altid finde en ny spændende spinner, blink o.l. Det er svært og forlade en lystfiskerbutik uden noget nyt endegrej i hånden. Måske man allerede har frem andre ‘nye woblere’ liggende, men ser man lige the one - så kommer den med hjem! Du kender det måske? Jeg vil her i artiklen lave en kort gennemgang af de forskellige muligheder man har når vi taler endegrej til fiskestang.

Endegrej til Fiskestang: Læs lystfiskerens guide til det bedste endegrej

🥇Dagens tilbud på endegrej

"Kraftigt ophængerforfang til havfiskeri - monteret med 2 kraftige 11/0 enkeltkroge og lokkende gummi shads. Tacklet er bundet på 1,2mm nylon med stærke komponenter, der kan holde til store..."

39 kr.
199 kr.

Hvad er endegrej til fiskestang?

Endegrej er alt det man sætter for enden af linen. Det kan være en spinner, blink, wobler, forfang & tackler, jig & gummidyr o.l. Udvalget af endegrej er enormt.

Det er selvsagt vigtigt, at man har en vis mængde endegrej til sin fiskestang når man vil ud og fiske. Det er alfa og omega når man skal fange fisk - det blir’ ihvertfald noget svært uden!

En rigtig lystfisker vil også vide, at man skal vælge det rigtige grej alt efter årstid, vejret, lyset og alle de andre parametre vi går op i. Det derfor utroligt vigtigt, at man har et velassorteret udvalg. Er man nybegynder kan man eventuelt lægge ud med et par endegrej sæt - her får man en god blanding af forskelligt endegrej og dermed en del muligheder for variation i ens fiskeri.

Jeg vil nedenfor forsøge og komme omkring de typer af endegrej jeg selv har i min fisketaske.

Spinnere

Med en spinner kommer man aldrig helt galt fra start. Spinnere er det perfekte endegrej hvis man ønsker aktivt fiskeri. Man binder sin spinner fast på linen, kaster ud og ruller langsomt ind igen.

Man kan justere sin indrulning alt efter hvordan man ønsker sin spinner skal agere i vandet.

 • Langsom indrulning vil gøre at den går tættere på bunden og øge risikoen for at den sidder fast i vandplanter. Dog vil selv den ‘dovne fisk’ kunne nå og bide på spinneren.
 • Hurtig indrulning vil få spinneren til og bevæge sig tættere på overfladen og man er derfor langt fra et bundbid. Dog misser man den ‘dovne fisk’.

Den ‘perfekte indrulning’ er en afstemning af hvad man fisker efter og ikke mindst erfaring. Man kan eventuelt give lidt lidt og trække spinneren foran sig i vandet og dermed se dens bevægelse ved forskellige ‘hastigheder’. Jeg vil altid anbefale denne fremgangsmåde. Man kan jo også blot kaste ud og variere sin hastighed på indrulning - så går man ej heller helt galt i byen.

Jeg har selv en del spinnere i fisketasken fra bl.a. Abu Garcia, Berkley, Fladen samt en lang række andre mærker.

 • Aktiv fiskeri - kast ud, rul ind
 • Indrulningen justerer spinnerens højde og rotation i vandet

Woblere

Jeg har nok +50 forskellige woblere i mine fisketaske. Nogle er købt i en fiskebutik, andre online og mange af dem er fundet på mine fisketure. Man kan fra tid til anden være heldig og få endegrej til fiskestang med op når man selv er i gang med sit fiskeri. Et held i uheld, som alle lystfiskere nok kender til.

Når man skal købe en ny wobler kan man være opmærksom på:

 • Dybde - hvilken dybde wobleren er angivet til? Det står ofte på woblerens ske.
 • Vægt & størrelse - hvor tung er wobleren og hvor stor er den?

Alt efter hvilken wobler man vælger vil ovenstående to punkter være dem man bør være opmærksom på. Herudover selvfølgelig også dens udtryk; farve, form osv.

Det er typisk til geddefiskeri at man anvender en wobler. Geder elsker woblerens livlige bevægelser og ageren i vandet. Det er ligeså et ideelt endegrej bag ved en båd.

 • Aktiv fiskeri - kast ud, sejl eller rul langsomt ind
 • Woblerens ‘livlighed’ i vandet kan justere med indrulningen
 • Ideelt endegrej til geddefiskeri
 • Woblere er gode bag ved en båd

Blink

Blink er utroligt effektive og fungerer til stortset alle former for fiskeri. Man kan nemt fiske med blink i åer, søer o.l. En stor fordel ved netop blink er deres refleksion i vandet - måske også heraf navnet? Fiskene lokkes til - knæk og bræk - og forhåbentligt bider de også på.

Udvalget af endegrej til fiskestænger er stort - specielt udvalget indenfor blink er enormt! Det kan være svært og udvælge ‘det rigtige blink’ omend der findes et utal af guides online og klogere lystfiskere - med gode fiskehistorier…

Jeg vil til hver en tid lytte på andres råd, men i sidste ende måske prøve mig frem med et par forskellige blink. Find dig et godt udvalg af forskellige farver, former og størrelser. Husk at størrelsen på den fiskekrog kan skiftes - så det er ikke den man skal vælge blink ud fra.

 • Aktiv fiskeri - kast ud, rul ind
 • Blink reflekterer lyset og tiltrækker fisk

Forfang og tacker

Forfang og tackler endegrej bliver primært anvendt til og fange fladfisk, hornfisk, makrel, sej, lubbe o.l. fisk. Det gode ved endegrej som forfang og tackler er, at de bevæger sig livligt i vandet og dermed skaber illusionen om bevægelse, som fisk jo elsker og vælger deres bytte efter.

Jeg har selv mistet et hav af forfang gennem tiden - så det er ikke er, at man skal lægge alle sine sparepenge.

 • Anvendes primært til og fange fladfisk, hornfisk, makrel, sej, lubbe o.l. fisk
 • Aktiv/passiv fiskeri - kast ud og rul ind eller kast ud og vent (med madding på krogene)

Jig / gummidyr

Jeg har tidligere selv undret mig over de her små gummidyr og deres effekt under fiskeri. Jeg må dog sande, at jeg selv er blevet positivt overrasket.

Jig er blevet et populært valg af endegrej til fiskestangen under alle typer af fiskeri. Årsagen hertil skal formentlig findes i, at man kan udskifte selve ‘gummidyret’ og blot montere en anden. Så kan man frit variere sit endegrej med former og farve.

Det er godt endegrej til at fange f.eks. gedder og aborre.

 • Aktiv fiskeri - kast ud, rul ind
 • Godt endegrej til gedde- og aborrefiskeri
 • Jig hovedet er udskifteligt og kan nemt udskiftes til anden form, farve, størrelse etc.

Endegrej til at fiske

Det er nok de færreste der læser den ofte medfølgende ‘instruktion’, som enten kan komme som et decideret mindre hæfte, men også ofte måske står på bagsiden af endegrejets emballage. Det er dog en god idé at læse instruktionen. Det er denne der fortæller noget om det endegrej man står med i hånden - hvordan man fisker med det, hvilken dybe det er godt til osv. Jeg skimmer fortsat indlægssedler når jeg køber nyt endegrej til fiskestangen - jeg kan også blive klogere på det enkelte endegrej!

 • Læs indlægssedlerne når du køber nyt endegrej. Disse kan indeholde vigtig information til hvordan man anvender det - om man skal fjerne noget film eller måske montere det på en bestemt måde.

Når det er sagt. Køb af endegrej til fiskestang er ikke raketvidenskab, men jeg er af den holdning, at man bør sætte sig ind i sit endegrej. Det kan trods alt gøre forskellen på en god og dårligt fangst. Alene det og montere sit blink korrekt kan gøre en stor forskel for hvordan det bevæger sig i vandet.

Vælg endegrej efter fiskested

Et godt tip er og vælge sit endegrej ud fra den sø/å/hav man påtænker og fiske i. Det har f.eks. stor betydning om man vælger et mørkt eller blankt blink når mans skal fiske en dag med lavt lys eller måske fuld sol. Læs online, spørg i din fiskebutik og prøv dig frem. Der er ikke andet for når man skal finde det bedste endegrej til årstid, dag, tidspunkt på dagen osv. Der er mange faktorer der kan spille ind.

Det skønne ved netop fiskeri er, at der ikke som sådan findes et facit. Det der virker for den ene lystfisker virker ikke nødvendigvis for dig eller en anden. Valg af udstyr, årstid, dag, tidspunkt, omgivelser, indrulning, stang osv. Variablerne er endeløse. Fiskeri handler om at prøve sig frem. Det har jeg altid gjort og gør jeg fortsat. Jeg danner løbende mine egne erfaringer, som pakkes ned i rygsækken sammen med alle de andre. Jeg bliver klogere hver gang jeg er ude og fiske!

Jeg vil derfor også påstå, at man kan have stor succes med en wobler det ene øjeblik og det næste overhovedet ikke. Så er det måske blink eller en spinner der kan gøre det.

 • Fiske handler om at prøve sig frem - det samme gælder mht. endegrej

Fiskesæt med endegrej

Sæt med endegrej er til den garvede lystfisker og alle andre der vil i gang med og fiske, men måske ikke er helt afklaret med hvilken type endegrej man bør have i sin fisketaske. Jeg køber selv disse sæt fra tid til anden. Man kan jo blive inspireret til nye valg af endegrej til fiskestangen når man er ude og fiske.

Jeg har f.eks. af flere omgange troede, at jeg endelig havde fundet mig det bedste multihjul, bedste fiskenet m.m. Jeg blev dog klogere og udvider løbende min horisont herfor, men ligeså indenfor endegrej.

Knæk og bræk

FAQ - ofte stillede spørgsmål om endegrej

Endegrej til fiskestang. En wobler kan enten flyde eller synke. Alt efter hvilken type wobler man vælger skal man justere sin indrulning. Ruller man for stærkt kan den gå i bunden og omvendt hvis man kører for langsomt når den måske ikke dybden hvor fisken befinder sig.

Endegrej til fiskestang. En spinner har med sit ‘blad’ en roterende bevægelse i vandet hvilket tiltrækker fisk. Man kan justere rotation og bevægelser ved at justere hastigheden for sin indrulning.

Endegrej er det man sætter på linen for og fange fisk. Af endegrej kan bl.a. nævnes; spinnere, woblere, blink, forfang & tackler samt jig (gummidyr).

Bedøm denne artikel
77 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 7. maj 2020.