Bedste Fladfiskeforfang: Lystfiskeren guider til valg fladfiskeforfang

Fladfiskeforfang er uden sammenligning det absolut mest effektive agn til fladfisk fiskeri! Men hvordan finder man så det bedste fladfiskeforfang der giver flest fladfisk på krogen? Det har jeg undersøgt og her i artiklen finder du min store fladfiskeforfang test hvor jeg vil præsentere dig for de mest populære fladfiskeforfang.

Bedste Fladfiskeforfang: Lystfiskeren guider til valg fladfiskeforfang

Bedste Fladfiskeforfang i test var

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

Vi har testet nogle af markedets absolut mest populære og bedste fladfiskeforfang. Så savner du inspiration til køb af fladfiskeforfang der rent faktisk giver fladfisk på krogen eller er du måske klar på og prøve noget nyt, så skal du bare fortsætte læsningen her i vores fladfiskeforfang guide!

”Jeg har udvalgt de mest lovende forfang og vurderet dem ud fra en række parametre, herunder: fangst, slidstyrke, svømmeevne o.l. Jeg bestilte dem alle online og de er hver især testet under samme forhold.” - Henrik

Med testen her guider vi dig til de bedste fladfiskeforfang!

🥇Dagens tilbud på fladfiskeforfang

"Bundet på nylonline 0,60mm. Udstyret med solide og skarpe kroge 2/0. Forfangene er udstyret med forskellige lokkemidler såsom perler og spinnerblade."

25 kr.

Hvad er et fladfiskeforfang?

Agn til fladfisk. Så kan den forklaring næsten ikke blive meget kortere!

Hvis denne type agn forekommer ‘ny’ - så vil man formentligt som lystfisker måske kende til sildeforfang, makrelforfang, torskeforfang o.l. Det her er præcis samme grundidé - blot til fladfisk.

Man skulle måske tro, at fladfiskeforfang var et forholdsvis homogent produkt, men så tager man fejl. Der findes forfang i et hav af forskellige varianter:

 • Fladfiskeforfang med 2 enkeltkroge
 • Fladfiskeforfang med perler, glimmer, fjer, spinnerblade o.l.
 • Fladfiskeforfang med trekro
 • ... og mange andre varianter

Jeg vil næsten vove den påstand, at alle fladfiskeforfang kan give fladfisk på krogen - nogen med større succes end andre. Jeg har under min fladfiskeforfang test faktisk oplevet en stor forskel i fangsten.

Fladfiskeforfang med perler

Det er undersøgt hvilke fladfiskeforfang med perler der var mest tillokkende for forskellige fladfiskearter. Resultatet var, måske lidt overraskende, at det var forskelligt alt efter arten.

 • Forfang med gule perler lokker skrubber på krogen
 • Forfang med røde perler lokker rødspætter på krogen

Denne viden er guld værd! Jeg har altid været typen af lystfisker der har købt de her “10 fladfiskeforfang for 100 kr.” tilbud og ikke tænkt yderligere over farven på de små plastperler. Det gør jeg dog nu!

At vælge fladfiskeforfang ud fra farven på små plastperler er der vigtig. Uanset om du skal købe forfang online eller i en fiskebutik. I de forfang tilbud jeg har købt har der ofte været varianter med 50/50 gule og røde plastperler. Jeg husker nu også disse forfang som værende rigtigt gode.

Vælg det bedste fladfiskeforfang

Uanset typen af forfang man står overfor og købe bør man sikre sig, at det har en god holdbarhed. Jeg husker selv min egen opfattelse af forfang tidligere hen, at det altid var sådan noget der gik i stykker og alligevel skulle fornyes på næste fisketur. Efter lidt kyndig vejledning fra min fiskeven ved jeg nu hvad jeg bør se efter - så jeg ikke ender med de her køb og smid væk forfang. De billige fladfiskeforfang er dyre i længden!

Man kan bl.a. holde øje med:

 • Fiskelinens tykkelse og kvalitet
 • Krogenes kvalitet og udformning

Det handler om og finde et fladfiskeforfang der ikke filtrer sammen og kan klare de fleste strabadser på en fisketur. Alle lystfiskere har nok på et eller andet tidspunkt prøvet at forfanget hang fast i bunden. Det er ikke uundgåeligt, men det kan forebygges. Vælger man f.eks. et fladfiskeforfang hvor linen har en let opdrift i vandet - vil der være mindre chance for, at fiskelinen lægger sig på bunden og dermed kan hænge fast i vandplanter, sten o.l.

Gode kroge ruster ikke, og dog. Jeg plejer altid selv og adskille brugt fiskegrej fra rent fiskegrej. Når jeg kommer retur til hjemmet efter en fisketur finder jeg det brugte fiskegrej frem og skyller det under hanen. Jeg lægger det til tørre henover natten og pakker det sammen dagen derpå. Jeg har endnu ikke oplevet et fladfiskeforfang hvor krogene ruster efter sådan en kærlig behandling.

Vælger du det bedste fladfiskeforfang fra min test - måske du har gjort dig dine egne erfaringer og fundet ‘dit bedste forfang’ - så køb altid et par stykker. Der er intet værre end og stå med sin fiskestang i hånden og så mangle et nyt forfang. Det sker jo fra tid til anden at man mister dem…

OBS. Når man køber fladfiskeforfang online eller i en fiskebutik er det meget sjældent at der medfølger lod og madding til fladfisk. Man bør derfor lige forhøre sig om det medfølger - eller om man selv skal lave et ekstra køb heraf. Jeg plejer selv og vælge et klassisk bly med ring i toppen.

Fladfisk fiskeri

Taler man om fladfisk fiskeri vil man komme omkring to fiskeformer, som man måske også kan genkende fra andre typer af fiskeri:

 • Aktiv fladfisk fiskeri
 • Inaktiv fladfisk fiskeri

Aktiv fladfisk fiskeri

Går man med det aktive fladfisk fiskeri vil man uden tvivl få størst succes. Det er ihvertfald min egen erfaring. Fisker man aktivt anvender man sit fiskehjul under hele fiskeriet. Man har fuld koncentration på sin fiskestang!

Sådan udfører du aktivt fladfisk fiskeri:

 1. Løsn bøjlen på dit fiskehjul og kast fladfiskeforfanget ud i vandet.
 2. Lad forfanget falde til bunds hvor fladfiskene befinder sig/li>
 3. Forsøg nu på bedste vis og vent med indspinningen indtil du tror, at forfanget har ramt bunden
 4. Start din indrulning og hold eventuelt spinstop undervejs så selv de dovne fladfisk får en fair chance

Det er under indspinningen at perler, glimmer, spinnerblade o.l. kommer til deres magt. Fladfisk er som sådan ikke bange for og svømme hurtigt henover bunden og jage deres bytte. Det er netop også årsagen til, at aktiv fladfisk fiskeri er valget for dig der ønsker konstant action!

Inaktiv fladfisk fiskeri

Udgangspunktet for inaktiv fladfisk fiskeri er en god kyststang:

 1. Grib din fiskestang og kast fladfiskeforfang + bly ud i vandet.
 2. Sæt din fiskestang i klemme ved en sten eller hold den i hånden
 3. Nu skal du kun sørge for, at fiskelinen altid er stram

Fiskestang til fladfisk: Sådan vælger du den rigtige

Er du på udkig efter en fiskestang til fladfisk er der mange muligheder. Ens valg af fiskestang bør tage udgangspunkt i hvordan ens fiske påtænkes og foregå.

 • Skal du fiske fladfisk fra båd?
 • Skal du fiske fladfisk fra kyst eller havnemole?

Fiskestang til fangst af fladfisk fra båd

Jeg vil til hver en tid anbefale en klassisk pirkestang, som også kaldes en havstang. Med en pirkestang kan man fiske fladfisk med en høj kastevægt. Kastevægt er tunge pirke, lodder o.l.

Det handler om og vælge en fiskestang til fangst af fladfisk fra båd hvor man kan have så meget kastevægt på, at man kommer helt til bunds. Jeg har selv en Shimano pirkestang samt en Abu Garcia pirkestang. Jeg er utrolig glad for begge to, som fint fungerer til og fange fladfisk fra båd.

Fiskestang til fangst af fladfisk fra kyst eller havnemole

Til fangst af fladfisk fra kyst eller havnemole vil jeg anbefale dig og se efter en helt almindelig spinnestang. Vælg en fiskestang på mellem 7 til 9 fod. Det er en god længde der giver rig mulighed for gode kast med fladfiskeforfang. Jeg har selv spinnestænger stående på hhv. 7 og en på 9 fod.

Er pladsen trang i hjemmet eller skal fiskegrejet pakkes lidt væk vil en teleskop fiskestang også være en mulighed. Man kan sagtens fiske fladfisk med en sådan fiskestang, men jeg vil anbefale en spinnestang.

Line til fladfisk: Sådan vælger du fiskeline

Står man alligevel overfor og skulle udskifte sin fiskeline på sit fiskehjul og er fladfisk ‘det næste der skal fanges’? Så bør du vælge en fletline frem for en monofil line.

En monofil line er mere elastisk og man forringer derfor sin føling med hvad der sker i den anden ende af fiskelinen og om der er fladfisk der har bidt på fladfiskeforfanget.

En fletline derimod er mindre elastisk (slet ikke elastisk) hvilket er det ideelle valg til når man skal fange fladfisk. Men en ikke elastisk fletline har man meget bedre føling med hvad der sker i den anden ende og om der er fladfisk på krogen.

Jeg har altid valgt fiskeline fra mærket Spiderwire, men udvalget er enormt. Skal du alligevel have spolet ny fiskeline på i en fiskebutik, ville jeg spørge her hvilken de kan anbefale. Husk og fortæl hvilken fiskeform du primært skal udføre.

Jeg har en forkærlighed for Spiderwire til fladfisk da de er kendt for og producere verdens stærkeste fletliner. Den bedst sælgende Spiderwire fletline er “Spiderwire Ultracast Invisi-Braid”.

Vælg en fiskeline (fletline) til fangst af fladfisk på 0,20 mm eller 0,25 mm.

Fladfisk madding: Sådan vælger du madding til fladfiskeforfang

Både udvalget - og ikke mindst meninger om hvilken fladfisk madding der er bedst, er der mange af. Det mest effektive madding er i min optik orme. Det kan være sandorme eller børsteorme. Jeg har selv altid haft størst succes med børsteorme, som har givet mig flest fladfisk på krogen. Prøv dig frem med maddingen - måske det område du skal fange fladfisk I viser sig og have andre favoritter. Der findes to typer af børsteorme når vi taler fladfiske madding: levende børsteorme og kunstige børsteorme.

Levende børsteorme som madding

De levende børsteorme holder sig maksimalt 2 dage fra de er købt.

Kunstige børsteorme som madding

De kunstige børsteorme er et stort hit blandt lystfiskere. Deres popularitet bunder i en lang række fordele - herunder specielt holdbarheden, som jo er uendelig da de er kunstige. Man kan derfor altid have kunstige børsteorme klar til fladfisk madding.

Kunstige børsteorme sidder bedre fast på krogen og man bruger derfor ikke nær så meget madding, som hvis man fiskede fladfisk med levende børsteorme.

Jeg selv har ofte valgt børsteorme fra Gulp. De hedder Gulp Alive og er proppet med duftstoffer, som forskere og biologer har fundet frem til, som værende helt perfekte til netop fladfisk fiskeri. Duften fra de kunstige Gulp Alive børsteorme lokker fladfisken til! Jeg vil vove den påstand, at de er mindst ligeså effektive som levende børsteorme. Herudover har de også fordelene jeg nævnte lige før; uendelig holdbarhed og de sidder utroligt godt fast på fladfiskeforfangets fiskekroge.

Hjemmelavet fladfiskeforfang: Sådan laver du et hjemmelavet forfang

Er du kreativ og elsker du gør det selv arbejde kan du selvfølgelig også lave dine egne fladfiskeforfang. Det tager tid, men følelsen af og fange fladfisk på et hjemmelavet forfang er god! Det kræver lidt færdigheder i fiskeknuder, men det er sjovt og lave sit eget forfang.

Det skal du bruge:

 • Et par meter fiskeline (fletline)
 • 2 enkeltkroge
 • 1 lod
 • Evt. perler, glimmer, fjer, spinnerblade o.l.

Hvis du har et købt fladfiskeforfang kan du se teknikken og måden hvorpå det hele er bundet op. Nogen vælger og binde line samt krog på en ‘master fiskeline’ og andre lader master fiskelinen være i et stykke. Det er nok en smagssag, men vælger man og påsætte line på en master line skal ens knuder virkelig sidde lige i skabet så de ikke rutscher ned når der er fladfisk på krogen.

Fladfiskeforfang tilbud

Er du på udkig efter et godt tilbud på fladfiskeforfang kan du enten besøge din lokale fiskegrejsbutik eller se på muligheder for et godt tilbud online. Finder man et godt fladfiskeforfang tilbud kan man hurtigt spare op til 80%. Finder du et godt tilbud - så husk og køb et par stykker. At stå i en god stime af fladfisk og miste sit fladfiskeforfang, men ikke have et nyt klar - det er ærgerligt!

Den korte historie om fladfiskeforfang

’I gamle dage’ bestod et fladfiskeforfang af to enkeltkroge og et blylod. EU har dog besluttet, at vi ikke længere må fiske med blylodder. Så har du sådan liggende bør du udskifte loddet førend du sætter forfanget på fiskestangen.

Når det er sagt. Udviklingen indenfor fiskegrej generelt set og indenfor fladfiskeforfang til fladfisk går hurtigt fremad. Det er ikke mange år siden at man opdagede fordelene ved og sætte en masse tingeltangel på forfanget. Det værende sig perler, fjer, glimmer, spinnerblade o.l. accessories.

Af samme årsag er det i dag utroligt populært og vælge de bedste fladfiskeforfang, som har de her ekstra lokkende elementer påsat. Fladfiskene kan ikke stå for det! Færdigproducerede forfang er let tilgængelige og kan købes i enhver fiskegrejsbutik.

Knæk og bræk

FAQ - ofte stillede spørgsmål om fladfiskeforfang

fladfiskeforfanget er bedst i test 2024

Bedøm denne artikel
133 stemmer, gennemsnit 4.7 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 26. juni 2020.