Bedste Fiskenet: Få lystfiskerens guide til billigste og bedste fangstnet

Bedste Fiskenet: Få lystfiskerens guide til billigste og bedste fangstnet

🥇Dagens tilbud på fiskenet

"Stort sammenklappeligt net fra Savage Gear, som er lavet med teleskopisk skaft, så du nemmere kan nå ud til fisken. Nettet er designet til de helt store predatorfisk som gedder og sandart, og..."

399 kr.
759 kr.

Man bør altid have sit bedste fiskenet med når man er ude og fiske. Og mon ikke, at vi også hurtigt kan blive enige om - lystfisker til lystfisker, at et fiskenet hurtigt kan blive det vigtigste redskab vi har med på vores fisketur?! Det er ofte en umulighed og få en fisk op af vandet uden.

Herudover er en god fiskestang selvfølgelig også et must-have. Eftersom et fiskenet er helt essentielt for enhver lystfisker vil jeg her give mine input og erfaringer fra når jeg selv har skulle finde mig lidt nyt fiskegrej.

Køb af fiskenet - det skal du vide og overveje

Uanset om du går i en lokal fiskebutik eller om du ser efter fiskegrej online er det en god idé og få afklaret med sig selv hvad det er man er på udkig efter. Jeg ville til hver en tid overveje:

 • Hvor store fisk skal mit fiskenet kunne rumme?
 • Hvor vil jeg bruge mit fiskenet?
 • Skal fangsten med hjem eller sættes ud igen?

Lykkedes det dig og få besvaret de her tre spørgsmål inden du Googler videre eller klikker til vores kategori med fiskenet her på siden er du godt på vej. At finde det bedste fiskenet til netop ens egen situation, ønsker og behov er jo lige præcis det, som den her artikel skal handle om.

Derfor skal du overveje størrelsen

At skulle fange en aborre med et stort fiskenet kan være en besværlighed. Omvendt vil en stor laks ej heller passe ned i et fiskenet tiltænkt en aborre. Det er derfor vigtigt og overveje hvilke størrelse fisk man påtænker og fange.

Ja, vi tænker lige nu det samme - vi vil jo alle gerne fange kæmpe fisk… Men, vær’ realistisk omkring fiskestørrelsen. Det er nu træls og stå med et forkert fiskenet. Så hellere ha’ et det bedste fiskenet til netop den størrelse fiske du skal fange.

Det er da ingen hemmelighed, at jeg ikke selv har kunne nøjes med bare et fiskenet. Jeg har hele fire stående herhjemme sammen med mit fiskegrej. Jeg plejer dog for så vidt muligt kun og medbringe et når jeg er afsted.

Os lystfiskere er gode til historier - lystfiskerhistorier. Vi har nok alle fra tid til anden måtte lægge øre til hvordan at drømmefisken simpelthen sprang ud af nettet og svømmede ud i det blå. Jeg har også selv oplevet det med en kæmpe fisk, selvfølgelig - krogen gik ud af mundne og den sprællede sig med få svirp op af mit fiskenet. Det var en god dag med høj sol, men dog uden et fiskebillede.

 • Fiskenet med teleskop kan være lidt mere wobbly end de faste, dog udvides og forlænges efter behov
 • Fiskenet med ‘fast ramme’ er mere stabile, men kan selvsagt ikke tilpasses

Min egen erfaring siger mig, at er jeg i tvivl om størrelsen på de fisk jeg kunne være heldig og fange - så griber jeg mit bedste fiskenet med teleskop muligheden. Når du skal vælge et fiskenet bør du se efter:

 • Størrelsen - du bør vurdere på omfanget af rammen samt dybden på fiskenettet. Der er intet værre end og ha’ fået købt en stor nok ramme, men en model med for lidt dybde. Så vil fisken alligevel hoppe ud af nettet inden du får den i land.
 • Materiale - nogen er til fiskenet i aluminium og andre til et naturligt materiale. Jeg har både og, men anvender primært mit fiskenet i aluminum til ‘normal fiskeri’ og mit fiskenet i bambus når det skal matche mit fluefiskeri-outfit.

Vælg fiskenet efter hvor du skal fiske

Jeg forsøger selv og holde mig i skindet for ikke og tage mere end et med på fisketur. Det er dog vigtigt og overveje hvilket man bør tage med så man vælger det bedste fiskenet til formålet.

Der er stor forskel på hvilket der vil være det bedste landingsnet alt efter hvor man skal fiske. Fisker man. f.eks. efter havørred fra kysten iført sine bedste waders eller fra en kutter efter torsk og pighvar. Kan du se hvor jeg er på vej hen? Står du i vandet med waders på behøver selve stangen på dit fiskenet ikke være voldsom lang, men er du på en kutter skal den være ekstra, ekstra lang. De fleste fiskekuttere har dog en kæp med krog på. Så et fiskenet vil ofte være overflødigt på en kuttertur.

I nogle situationer vil det være nødvendigt med et fiskenet der har et ekstra langt skaft og i andre er det uden betydning.

 • Til fluefiskeri bør man vælge en model med et kort skaft så man nemt kan håndtere fiskenettet med én hånd da man har sin fiskestang i den anden
 • Til sø- og bred fiskeri bør man vælge et fiskenet med et mellemlangt skaft
 • Til en fisketur med kutter behøver man ofte ikke et fiskenet, men ellers skal det have et ekstra langt skaft

Sådan bruger du et fiskenet

Jeg har af flere omgange været ude for, at dem jeg havde med på fisketur ikke vidste hvordan et fiskenet skulle anvendes. Det ledte til en masse forvirrede bevægelser og frustration når fisken bare ikke kom i nettet. Jeg giver derfor en kort guide til hvordan man bruger et fiskenet med succes:

 • Træk fisken så tæt på dig som muligt
 • Hold lingen stram
 • Placer fiskenettet under fisken
 • Løft i en opadgående jævn bevægelse. Vupti, fisken er i nettet!

Jeg har set forsøg på og placere nettet ved siden af fisken så den nærmest skulle svømme deri på egen hånd. Jeg har set fiskenet blive placeret i en vinkel så det blev ‘trukket’ fra siden og udover fisken. Jeg har set mange forgæves forsøg. Skim meget gerne min 4-punkts guide til korrekt brug af fiskenet ovenfor - så sker det ikke for dig!

Vælg det bedste fiskenet

Ovenstående guide er baseret på mine egne oplevelser og erfaringer med køb af fiskenet. Jeg har gennem tiden ejet en del og jeg har fortsat fire styk stående fast herhjemme. Det er sjældent jeg har oplevet de går i stykker - så jeg har primært måtte købe et nyt i de situationer hvor jeg har glemt det ved fiskestedet. Det sker heldigvis sjældent.

Et godt fiskenet holder ‘for altid’ og man bør derfor i min optik vælge en eller flere forskellige varianter. Har du allerede investeret i gode fiskekroge, et godt fiskehjul og måske en god fiskestang - så vil det være noget så ærgerligt og snuble på målstregen fordi fisken ikke kan løftes op af vandet til fotografering.

Du kan ovenfor læse hvilke punkter jeg selv har lagt stor vægt på når jeg har skulle vælge et nyt net. Det er ikke så uoverskueligt. Spørg sælgeren i fiskebutikken eller ring til netbutikker hvori du påtænker og købe dit nye fiskenet. De kan med garanti hjælpe dig.

Knæk og bræk

FAQ - ofte stillede spørgsmål om fiskenet

Et fiskenet koster mellem 50 kr. og 995 kr. alt efter mærke og model.

Et fiskenet virker bedst ved, at man trækker fisken så tæt på sig som muligt, holder sin fiskeline stram og placerer sit fiskenet under fisken. Herefter løfter man op i en jævn bevægelse og fisken er nu i nettet.

Et fiskenet er et redskab bl.a. lystfiskere bruger til at løfte en fangst op af vandet. Fiskenet kan også hedde fangstnet. I tidernes morgen blev fiskenet vævet af fibre fra hør, græs eller andre fiber-plantearter. I dag er de fleste fiskenet fremstillet i bomuld.

Bedøm denne artikel
39 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 28. april 2020.