Bedste Waders Sæt: Lystfiskerens guide til valg af waders sæt

At vælge det bedste waders sæt kan være lidt af en udfordring. Hvad der måske er godt for fiskemakkeren er måske ikke det rigtige valg for en selv. Det bedste sæt waders er kort fortalt en kombination af komfort og vægt. Læs min guide til valg af waders her i artiklen.

Bedste Waders Sæt: Lystfiskerens guide til valg af waders sæt

🥇Dagens tilbud på waders

"Neopren waders fra Scierra, med fast gummistøvle og filtsål. Helmsdale er produceret i 4,5mm neopren, med ”Movement technology” for optimeret pasform og bevægelsesfrihed. De er..."

1299 kr.
2899 kr.

Jeg har efterhånden selv fisket i en god menneskealder og jeg har med tiden ejet og brugt en del forskellige waders. Jeg synes altid jeg vælger de bedste waders i øjeblikket, men når de så skal skiftes ud kommer mine ønsker til ‘det nye par’ på prøve. Jeg synes nu selv, at jeg bliver klogere for hver gang jeg køber og opgraderer mit fiskeudstyr i den ene eller anden retning.

Hvorfor billige waders ikke altid er bedst

Jeg elsker selv et godt tilbud og en omgang billige waders har da selvfølgelig også fundet min vej fra tid til anden. Jeg synes dog ofte, at jeg efter en rum tid må sande at dem jeg måske har lagt lidt mere tanke i trods alt har været et bedre valg.

Jeg kender mange lystfiskere som jeg selv der ville vælge den billige løsning. Waders er ofte lavet af PVC. Specielt de billige varianter. Man kommer da ud og fiske og et par PVC waders vil også have den samme funktion, som et par i et dyrere materiale.

Vil man i gang med og fiske fra andet end vandkanten skal man selvfølgelig bare vælge et par billige og kommer i gang. Dog vil man på et tidspunkt - hvis det fanger ens interesse - formentlig alligevel ende med et par i den dyrere ende hvor der er lagt lidt mere kærlighed i valg af materialer. De bedste waders vil, i min optik - været lavet af neopren og have en filtsål så man nemt kan stå fast på underlaget i vandet.

PCV Waders

Kort fortalt er de helt billige waders ofte fremstillet i PVC. Det er et væsentlig billigere materiale end f.eks. neopren, som de seriøse lystfiskere ville vælge. Handler det om at prøve denne form for fiskeri af skal man blot investere i noget der virker og sekundært på materialet. Selvfølgelig!

 • PVC waders er meget lidt åndbare
 • De er ekstra varme i solen
 • Minder om regntøj

Simms waders er ægt kræs

At investere i et lækkert Simms waders sæt vil gøre dine fremtidige fisketure helt fænomenale. Godt fiskeudstyr og grej giver bare en helt anden oplevelse af selvsamme tur. De fleste lystfiskere kender grejet fra Simms og man er derfor ej heller i tvivl om kvaliteten heraf. Man får lækker kvalitet til prisen, som dog er i den noget høje ende.

De bedste waders - set med lystfiskerens øjne

Jeg er lystfisker og har været det i en hel menneskealder. Jeg har fisket på havet, i søer, i åer, i vandløb og tilmed i Tivoli søen. Ja, Tivoli søen inde i Tivoli København. De inviterer fra tid til anden lader os lystfiskere forbi til og indfange karperne for vinteren. Det er en oplevelse! De bedste waders vil i min optik, kort fortalt være:

 • Være lavet af neopren eller andet åndbart materiale
 • Have en god pasform i bukser og støvler
 • Have brede seler der nemt kan tilpasses i længden og ikke skærver på skuldrene
 • Have filtsål under støvlerne for bedre fodfæste

Det er de punkter jeg selv lægger vægt på når jeg har skulle vælge waders til mit behov. Jeg har specielt været glad for modellerne i et åndbart materiale når solen har bagt og man har stået i vandet med stangen i hånden. Som altid koster funktionalitet og åndbarhed bare lidt mere, men det er absolut det hele værd. Specielt hvis man bruger sine waders ofte!

Hvilke waders sæt skal jeg vælge?

Jeg lægger selv vægt på punkterne i forrige tekststykke, men skal man købe et wader sæt er det jo i sidste ende op til dig selv hvad du vægter højest. Mit råd vil være, at kan man opnå en fin kombination af ‘mine punkter’ ovenfor og prismæssigt ramme sit ønske er man godt på vej.

Når du skal investere i et sæt waders bør du udover den klassiske økonomiske betragtning også tænke over på hvilken årstid de skal anvendes.

 • PVC waders er ekstra varme i sommerperioden, men kan modstå vind og vejr i de kolde måneder
 • Neopren waders er gode i koldt vejr da de isolerer
 • Åndbare waders vil være det oplagte valg til sommerperioden. De vil føles godt på ben og fødder over længere tid. Man kan f.eks. kombinere de åndbare waders i vinterperioden med en varm sweater, en ekstra undertøj o.l.

Der er ikke noget værre end at svede om sommeren eller fryse om vinteren i et par waders alt i mens man jo egentligt burde have fokus på stangens bevægelser og nyde naturen man står midt i.

Hvilke waders sæt er bedst?

Som med alt andet handler det om at finde et niveau for ens indkøb - i dette tilfælde for waders sæt - hvor prisniveau og funktion matcher hinanden.

Den professionelle fisker vil formentlig vælge en omgang billige waders sæt da de ofte skal udskiftes og måske udsættes for en del mere end os lystfiskere. Sliddet vil alt andet lige være større.

Er du lystfisker ligesom jeg selv vil et par waders, eller waders sæt, holde i mange, mange år hvis man passer på dem. Vi behøver ikke udskifte dem løbende pga. slid, men måske nærmere pga. det modsatte eller hvis vi vil opgradere vores fiskeudstyr.

At guide til det bedste waders sæt på afstand vil tage udgangspunkt i de punkter jeg tidligere har nævnt, som kan koges ned til:

 • Komfort
 • Pris

Komfort er todelt. Hvordan sidder bukserne? Hvordan sidder støvlerne? Hvilket materiale er waders sættet lavet i?

Pris er ofte en faktor der spiller ind. Jeg ville selv først og fremmest få klarlagt mit ønske til komfort og efterfølgende finde det rigtige waders sæt. Produktet koster jo i sig selv ikke en bondegård. Jeg ville altid selv langt hellere bruge et par hundrede kroner mere på det bedste waders sæt frem for en opgradering af fisketasken o.l.

Er neopren waders vandtætte?

Ja.. Neopren waders er lavet af plast og er dermed 100% vandtætte. Så ingen våde bukser og sokker her! At et sæt waders er vandtætte er selvfølgelig nødvendigt når man står med vand måske helt op til hofterne, men brugen af plastmateriale mindsker selvfølgelig også produktets åndbarhed.

Neopren waders er ekstra varme sammenlignet med pet par åndbare waders. De vil dermed altid selv være mit førstevalg til vinterperioden, men til perioden omkring forår og sommer ville jeg gå med et par åndbare.

Skal jeg vælge neopren waders eller PVC?

I bund og grund er der mange ligheder mellem neopen og PCV waders:

 • De er begge 100% vandtætte
 • De kan begge fås i varierende størrelser
 • Begge materialer er bøjelige (neopren er blødere)

Begge waders sæt er 100% vandtætte og dermed god beskyttelse mod vind og vejr. Der er dog noget ved waders i neopren, som jeg selv sætter stor pris - følelselsen. Man kan tydeligt mærke (og høre) forskel når man tager et par waders på i neopren sammenholdt med PCV. Neopren er bare lidt mere “hjemmehygge”...

PCV waders har et hårdere ydre og man kan derfor ikke helt fornemme berøring gennem bukserne. Teknisk set er de to typer af waders relativt identiske. Jeg vil sige at PVC kan få en til at føle sig lidt kluntet hvorimod neopren kan gøre det hele lidt mindre klodset.

Jeg vil dog sige, at de billige waders i PVC, som jeg selv har ejet gennem tiden - har holdt bedre end de varianter jeg har haft i neopren. De er nok mere slidstærke.

Billige eller dyre waders?

That is the question. Om man skal vælge de billige eller dyrere valg har jeg nok min klare holdning til. Jeg ville altid vælge fiskeudstyr ud fra funktion og sekundært prisen. Jeg elsker dog (ligesom alle andre) selvfølgelig også et godt tilbud, men funktion skal følge med.

Jeg kan se fordele og ulemper ved begge dele:

 • Billige waders kan udskiftes regelmæssigt uden de store omkostninger.
 • Dyre waders er (ofte) fremstillet i åndbart materiale med et højere vandsøjletryk.

Man kan udskifte de billige waders uden de store omkostninger og man behøver måske ikke være så påpasselig med hvordan man bruger dem. fiskekroge, lidt fiskeline, en skarp kniw og alt det andet vi skal jonglere med under en fisketur gør det måske lidt uoverskueligt OGSÅ at skulle tage hensyn til et par bukser.

Vil man ofte lidt ekstra på sit fiskeudstyr synes jeg helt bestemt, at en investering i et par måske dyre waders vil være godt givet ud. Forudsat at funktion følger og det ikke blot er mærke man betaler for.

Kinetic waders

Er man på udkig efter et billige(re) waders sæt vil det være oplagt og se nærmere på Kinetic waders. Her får man et fornuftigt produkt hvor prisen ligeså matcher nogenlunde. Jeg har selv ejet og brugt Kinetic waders på mange fisketure gennem tiden. Jeg kan derfor klart anbefale deres varianter.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om waders sæt

Funktion og prisniveau skal matche. Finder du et match har du fundet det bedste waders sæt til netop dig. Se sekundært på prisen og køb det rigtige waders sæt i stedet. Billigt eller dyrt.

Din pengepung afgør valget. Waders i neopren er dyrere end waders i PVC. Læs mere om fordele og ulemper ved begge dele online inden du tager en beslutning.

Ja. Waders fremstillet i neopren er 100% vandtætte.

Bedøm denne artikel
45 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 26. april 2020.